Kategória: Tipy a triky

Či už sa zaujímate o koncepciu feng shui alebo nie, nevhodné umiestnenie písacieho stola má na vašu prácu konkrétne negatívne vplyvy, ktoré môžu škodiť vášmu zdraviu, výkonnosti a efektivite práce. V tomto článku sa preto ďalej dozviete, ako si lepšie zariadiť svoje pracovné miesto, aby ste sa cítili dobre a pracovali efektívne.

Nie vždy si môžeme dovoliť luxus vo voľnosti pri aranžovaní svojho pracovného miesta. Niekedy sa musíme uspokojiť s malým kútikom, ktorý máme vyhradený v spálni alebo kuchyni. Pokiaľ ale máme k dispozícii priestrannú kanceláriu a môžeme si ju zariadiť podľa seba, je dobré vziať do úvahy nasledujúce odporúčania.

Orientácia stola a okná

Umiestnenie písacieho stola priamo pri okne sa môže zdať ako dobrý nápad. Výhľad na stromy alebo blankytné neba určite každého láka a predstavuje dobrý spôsob pre relax v priebehu práce. Neexistuje ale väčší omyl. To, čo sa deje práve za oknom, je častokrát oveľa zaujímavejšie ako pracovné úlohy. Častokrát preto náš zrak uteká od monitora počítača alebo dokumentov a s tým sa výrazne znižuje naša koncentrácia a efektivita našej práce.

Umiestnenie stola chrbtom k oknu tak, aby sme ho mali za chrbtom, nie je tiež najlepší nápad. Ostré svetlo sa bude odrážať od monitora a pôsobiť diskomfortne pre oči a tým komplikovať prácu. Rolety alebo žalúzie tento problém nevyriešia, pretože sa nimi odstrihneme od prirodzeného svetla, ktoré je životodarnou energiou s dobrým vplyvom na našu efektivitu.

V interpretácii feng shui spôsobuje umiestnenie písacieho stola smerom k oknu to, že naša osobná energia Chi bude voľne pôsobiť smerom von, namiesto aby sa kumulovala iba na pracovnom mieste. Jedná sa pravdepodobne o najhoršiu voľbu a je potrebné sa jej v každom prípade vyhnúť, zvlášť ak sa táto pozícia spája s nevhodným postavením tela smerom chrbtom k dverám. Ak už musíme sedieť s oknom priamo za chrbtom, špecialisti feng shui radia zavesiť do okna kryštál v jeho hornej strednej časti.

Orientácia stola smerom k dverám

Postavenie písacieho stola chrbtom k dverám, aj keď si to možno nemusíme uvedomiť, zmenšuje pocit bezpečia a môže pôsobiť nepokoj. Ak tak sedíme, zaoberáme sa tým, čo sa deje za naším chrbtom a chýbajúca kontrola nad priestorom za chrbtom môže spôsobovať nepokoj a zhoršovať koncentráciu. Najčastejšie sa tak deje len v podvedomí, ale niektorí jedinci sa môžu nervózne obracať dozadu cez rameno.

Nevýhodné umiestnenie týmto spôsobom potvrdzuje tiež teória feng shui. Sediac chrbtom k dverám, stávame sa zneužiteľní pre nečestných ľudí, sme "nedostupní" a obraciame sa chrbtom k šanciam pre náš osobný rozvoj. Pokiaľ už takto musíme sedieť, je vhodné umiestniť si na stôl, monitor alebo stenu malé zrkadlo a týmto spôsobom aspoň symbolicky kontrolovať, kto vchádza do miestnosti.

Postavenie písacieho stola pri stene

Pokiaľ si vytvárame v byte svoje pracovné miesto, často ho musíme postaviť priamo k stene. Táto konfrontácia môže blokovať pozitívnu energiu a spôsobovať, že sa budeme cítiť „ utlačený", často budeme navyše sedieť tiež chrbtom k dverám.

Pozícia moci

Z vyššie uvedeného vyplýva, že jediné optimálne umiestnenie písacieho stola je v teórii feng shui tzv. „ Pozícia moci“. Vyžaduje umiestnenie písacieho stola uhlopriečne od dverí tak, aby sme za chrbtom mali stenu bez okna a mohli slobodne kontrolovať celú miestnosť. Vďaka tejto pozícii sa budeme cítiť bezpečne a isto, budeme sa môcť lepšie sústrediť a menej sa stresovať. Zároveň je možné sa vďaka tejto orientácii pohybovať na všetky strany. Symbolicky nás potom necháva otvorených pre všetky pracovné a kariérne príležitosti, rozširuje perspektívu a pomáha včas odhaliť blížiace sa ohrozenia.

Nezabúdajme ale, že ergonomické umiestnenie písacieho stola je len časťou nášho úspechu. Kľúčovým pre naše pohodlie je dobrý výber kvalitnej kancelárskej stoličky. Bohatú ponuku stoličiek a kresiel pre kancelárie a pracovne nájdete na stránke Mebline.sk