Kategória: Tipy a triky

Poťahové látky určujú charakter nábytku a udávajú tón celého interiéru. Preto poradíme, ako si zo širokej škály materiálov vybrať ten, ktorý je atraktívny a funkčný.

Moderná rohová sedačka EUFORIA PINK

Určite si vaše potreby a očakávania

Elegancia, moderný minimalizmus, výrazné farby, komfort pre celú rodinu a ľahká údržba? Pri voľbe čalúnenia, že musíme presne určiť, akú úlohu má v našom interiéri plniť. Odtlačky zvieracích labiek alebo farebné fixky a stopy jedla na svetlej pohovke môžu viesť k zúfalstvu, kvetinové motívy zas v renomovanej advokátskej kancelárii nevyzerajú príliš profesionálne a materiály, ktoré ľahko pohlcujú prach určite nepoteší niekoho, kto u vás doma trpí alergiou. Čím častejšie bude nábytok používaný, tým väčší dôraz je určite dobré klásť na odolnosť proti rýchlemu opotrebovaniu povrchu látky, "žmolkovaniu" a usadzovaniu nečistôt. Ak presne poznáme tieto svoje potreby, iste nájdeme kompromis medzi vlastnosťami jednotlivých látok a povrchov .. K tomu však potrebujeme určitú znalosť týchto materiálov.

Vlastnosti najpopulárnejších druhov čalúnenia

Už vieme, čo by mal spĺňať náš nový kus nábytku. Teraz je čas spoznať nejpožívanější druhy poťahových látok a vybrať tú, ktorá najlepšie odráža naše očakávania.

Žinylka

Hustá, mäkká, príjemná a je často k dispozícii v mnohých farbách. Skladá sa hlavne z akrylu a polyesteru, takže budete mať vysokú odolnosť voči nečistotám a žmolkovaniu. Je doporučovaná najmä pre domácnosti, kde sú malé deti a zvieratá.

Mikrovlákno

Syntetické tkaniny s miernym leskom, veľmi vysokou pevnosťou a odolnosťou voči nečistotám. Majú povlak, ktorý zabraňuje vstrebávaniu nečistôt a prachu, preto sa odporúčajú pre domácnosti, v ktorých žijú osoby s alergiami.

Alcantara

Mäkká, silná tkanina z ultrajemných vlákien odolných voči nečistotám. Vyzerá ako semiš, ale rozhodne sa jednoduchšie udržiava v čistote.

Plyš

Mäkký, našuchorený, veľmi príjemný na dotyk, určený pre klasické interiéry a nábytok v štýle vintage. Je pevný, ale nijako zvlášť odolný voči nečistotám.

Žakárový textil

Vysoko dekoračné látky, vhodné pre interiérový dizajn a eleganciu. Používajú sa aj pre poťahy starožitností. Sú nenáročné na údržbu a veľmi odolné.

Flok

Pripomína zamat, jeho vlas však nie je tkaný, ale za tepla lepený na tkaniny. Vyznačuje sa veľkou jemnosťou, vysokou životnosťou a ľahkú údržbu.

Prírodná koža

Je považovaná za najviac univerzálny materiál. Nepriťahuje prach, takže je bezpečná pre alergikov, ľahko sa čistí a je veľmi elegantná, ale vyžaduje pravidelnú údržbu, aby si zachovala bezchybný vzhľad.

Umelá koža

Je to materiál imitujúci prírodnú kožu. Je estetický a ľahko sa udržuje v čistote, rovnako ako prírodná koža, má tendenciu sa ohriať na slnku a chladiť v zime. Lacné umelé kože však môžu prasknúť a rýchlo sa odrieť.

Rohová sedačka BENY

Prispôsobte výber poťahové tkaniny interiéru a nábytku

Každý typ materiálu má svoj vlastný odlišný štýl. Mali by ste si vybrať ten, ktorý bude vyhovovať ako výzdobe vášho domova, rovnako ako typ nábytku, ktorý v ňom máte. Niektoré materiály sa objavujú každodenne, iné vyzerajú skôr formálne a elegantne. Staré kreslo by najlepšie vyzeralo s plyšom alebo žakárom, zatiaľ čo robustná pohovka v tradičnom, elegantnom salóniku, takmer vyžaduje prírodnú kožu. Veľa záleží na tom, aký efekt chcete dosiahnuť. Pre interiér, ktorý má byť teplý a útulný, je najlepšie zvoliť tkaninu mäkkú a príjemnú na dotyk, ak chceme atmosféru profesionality, určite je najlepšie zvoliť kožu.

To isté platí aj pre farby a vzor tkaniny. Voľba by mala byť nielen predmetom estetické preferencie, ale aj štýlu a typu interiéru. Pamätajte však, že výrazné farby a vzory môžu rýchlo omrzieť alebo vyjsť z módy a čalúnenia po každom ročnom období nevymeníme. Ale nemusíte sa predsa rozhodnúť len pre jeden druh materiálu. Textílie rôzne farby a rôzneho typu možno ľubovoľne vzájomne kombinovať, ale samozrejme s ohľadom na vhodný kontrast.

Hoci vzorované látky sme dočasne odsunuli na druhé miesto, neznamená to, že by sme nutne museli voliť iba jednoduché bezvzorové čalúnenia. Ak zariaďujeme romantický interiér, napríklad v provensálskom štýle, jemné kvetinové vzory budú na tento účel perfektné. Veľmi módne sú tiež veľké geometrické vzory, najmä čierne a biele trojuholníky, štvorce a šesťuholníky. Avšak, mali by sme si byť vedomí, že akékoľvek vzory môžu rýchlo omrzieť a ich veľkosť by mala byť vždy úmerná veľkosti miestnosti.

Rohová sedačka LUNGO

Na čo si dať pozor

Pri výbere čalúnenia sa môžeme stretnúť s termínmi, ktoré málo skúsenému zákazníkovi povedia len veľmi málo a týkajú sa pritom základných charakteristík tkanín. Stojí za to venovať pozornosť takým parametrom, ako sú:

  • Počet cyklov, po ktorých dochádza k odreniu povrchu, odolnosť proti oderu podľa metódy Martindale (látky odolné viac než 50 000 cyklov Martindale majú vynikajúcu odolnosť voči treniu),
  • Peeling, čo je stupeň náchylnosti k tvorbe malých uzlov na povrchu tkaniny, uvedený býva na škále 1-5, kde 5 je maximálna odolnosť,
  • Gramáž, ktorá je stanovená v g / m2 hmotnosti látky (čím vyššia je, tým je silnejší materiál)
  • Odolnosť proti UV žiareniu, alebo ako rýchlo farba tkaniny vybledne pôsobením lúčov slnečného žiarenia,
  • Odolnosť na naťahovanie, čiže stupeň napätia, na ktorý sa tkanina môže roztiahnuť pred roztrhnutím, udáva sa oddelene pre pozdĺžny a priečny smer

Niektoré skratky:

  • PL / PES (polyester), PA (polyamid), PAN (polyakrylonitril), PP (polypropylén), PU (polyuretán), EL (spandex / elastan), NY (nylon)