Kategória: Tipy a triky

V posteli trávime približne 1/3 života. Preto by sme mali chvíľu svojho času venovať výberu vhodného matraca, ktorý nám poskytne pohodlný odpočinok a bude nám slúžiť niekoľko rokov.

Kúpa nového matraca sa môže ukázať ako veľká výzva. Nejde len o to, že môžeme vyberať z veľkej ponuky produktov. Najväčším problémom je, že takýto výber je veľmi individuálny a neexistujú jednotné parametre, podľa ktorých by sme poznali ideálny matrac. To, čo sa môže zdať jednému pohodlné, môže byť pre iného nepríjemné. Aj keď je ťažké predpovedať, ktorý matrac bude pre nás optimálny, je niekoľko vecí, ktoré môžeme urobiť a zväčšiť tak šancu na dobrý nákup. Poradíme, čo by ste mali vedieť.

MEBLINE

Spoznajte všetky možnosti

Pri hľadaní vhodného matraca je dobré sa oboznámiť s ponukou na trhu, teda hlavne s rôznymi výplňami, ktoré matrace v ponuke majú. To, čo sa nachádza vo vnútri, má nemalý vplyv na pohodlie spánku a každý druh výplne má iné vlastnosti, preto je dobré vedieť, čo všetko máme k dispozícii.

Bonellové matrace (pružinové)

Sú známe svojou prijateľnou cenou, veľkou tvrdosťou, ale zároveň veľmi dlhou životnosťou. Bohužiaľ sa nie príliš dobre prispôsobujú krivkám tela, preto sa neodporúčajú osobám s rôznymi osteo-kĺbovými ochoreniami. Ďalším slabým miestom týchto matracov je malá izolácia pohybu, preto nie je vhodným riešením pre spoločné lôžka, zvlášť ak jedna z osôb má slabý spánok.

Kapsové matrace

Jedná sa o lepšiu verziu bonellových matracov (pružinových) - tiež obsahujú pružiny, ale každá z nich je uzavretá v samostatnom vrecku, takže pracuje samostatne a nezávisle na ostatných, vďaka čomu sa matrac toľko nevlní, ako u klasického bonellového modelu. Vlastnosti kapsových matracov závisia od použitého materiálu, z ktorého je vytvorená tvrdiaca vložka. Ak je ním kokosové vlákno alebo morská tráva, matrac bude tvrdší. Pokiaľ bude obsahovať polyuretánovú penu, bude naopak mäkký.

Je dobré si uvedomiť, že hoci sa kapsové matrac vyznačujú dobrým pomerom kvality a ceny, veľmi ťažko sa čistia, pohlcujú prach a pot, preto sa neodporúčajú pre alergikov. Ak trpíte inhalačnou alebo kontaktnou alergiou a musíte spať na kapsovom matraci, je dobré si zaobstarať kvalitný antialergický povlak, ktorý bude možné často prať na vysoké teploty.

Matrac 160 POCKET

Latexové matrace

Latexová pena, ktorá je tvorená spojením syntetického latexu a prírodným mliekom kaučukovníka, je charakteristická takmer ideálnym prispôsobením sa telesným krivkám, vďaka čomu zabezpečuje vysoký komfort spánku. Latex má prírodné antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti, preto je často používaný u osôb citlivých na roztoče. Latexové matrace majú niekoľko stupňov tvrdosti, preto sú vhodné pre osoby s rôznou telesnou váhou.

Nesmieme ale zabudnúť na to, že latex je materiálom, ktorý zle "dýcha", preto je dôležité, aby matrac mal systém ventilačných kanálikov, ktoré zabránia hromadeniu sa vlhkosti a vzniku nebezpečných plesní. Neodporúčajú sa preto do priestorov s vyššou vlhkosťou. V týchto prípadoch je vhodné zakúpiť matrac vyrobený z moderného hydro latexu. Tieto matrace majú všetky vlastnosti latexových matracov, navyše sú odolné voči vlhkosti a nepodporujú alergie. Ich chybou je ale možnosť akumulácie prachu a potu, preto je dôležité časté pranie poťahu.

Termoelastické matrace

Termoelastické matrace patria do najvyššej cenovej kategórie, ale poskytujú tiež najvyšší komfort užívania. Technologicky pokročilá termoelastická pena zaručuje matracu trvanlivosť, priedušnosť a dokonalé priľnutie ku krivkám tela. Reaguje na tlak tela, takže nespôsobuje necitlivosť a nebráni krvnému obehu. Nevýhodou týchto matracov je okrem vysokej ceny tiež možnosť akumulácie prachu a potu.

Gélové matrace

Veľmi ťažko dostupné a dosť drahé, ale na druhú stranu najlepšie prispôsobivé krivkám tela a individuálnym potrebám užívateľa. Navyše majú vlastnosť podporujúcu ochladzovanie prehriateho tela a udržiavania stálej teploty, čím zabezpečujú optimálne teplotné podmienky počas spánku.

Systémový nábytok EUFORIA

Prispôsobte matrac konkrétnym potrebám

Pre dobrý výber matraca je potrebné vziať do úvahy niekoľko vecí. O tom, aký typ a tvrdosť matraca si vyberieme, by sme mali rozhodovať s ohľadom na svoj zdravotný stav, zvyky, alebo stavbu tela.

Výška a stavba tela

Stavba tela je jedným z najdôležitejších prvkov rozhodujúcich o tvrdosti a dĺžke matraca. Predovšetkým by sme mali vždy vyberať model, ktorý je aspoň o 20 cm dlhší ako používateľ. Čím sme ťažší, tým by mal byť matrac tvrdší. Často sa stretávame s rebríčkom tvrdosti, na ktorom H1 je veľmi mäkký matrac a H5 veľmi tvrdý, v ponuke predajcov sa objavuje len zriedka a je určený pre osoby s veľkou nadváhou.

Všeobecne je možné povedať, že matrac s tvrdosťou H2 sa odporúča osobám s váhou do 80 kg. Často sa tiež stretneme s matracmi s niekoľkými zónami tvrdosti, ktoré by mali zabezpečiť lepšie prispôsobenie sa tvaru tela. V praxi to ale príliš nefunguje, pretože málokedy spíme len v jednej pozícii tela.

Zdravotné dôvody

Veľmi dôležitým aspektom pri výbere tvrdosti matraca je prípadné ochorenie chrbtice. V tomto prípade je dobré výber matraca konzultovať s ortopédom alebo fyzioterapeutom, ktorý môže odporučiť, aké konkrétne vlastnosti by matrac z medicínskeho pohľadu mal mať. Typ matraca má tiež vplyv pri rôznych druhoch inhalačných alebo kontaktných alergií. Moderné modely matracov majú už často zabudované rôzne antialergické systémy, ktoré zabraňujú rozvoju roztočov, mikroorganizmov a plesní. Pena a latex sú od prírody antialergické. Ak si chcete vybrať matrac s veľkým obsahom prírodných vlákien, nešetrite na kvalitnom poťahu z membránovej tkaniny, ktorá zabráni preniknutiu vlhkosti do tela matraca.

Pokiaľ má zákazník vyšší vek, alebo má problémy s krvným obehom, mal by rozhodne vyberať medzi mäkkými matracmi, ktoré nebudú tlačiť na žily a spôsobovať "drevenenie" končatín a častí tela. V týchto prípadoch je vhodné siahnuť po termoelastických alebo gélových matracoch vysokej kvality, ktoré okrem svojej mäkkosti zaručia tiež dobrú podporu pre chrbticu.

Pozícia spánku

Pozícia, v ktorej najradšej spíme, má tiež veľký význam. Ak spíte často na boku, je dobré zvoliť veľmi elastický matrac, vďaka ktorému sa vyčnievajúce časti tela budú môcť dobre "ponoriť" do podložky. Tvrdší matrac by si zasa mali vybrať tí, ktorí radi spia na bruchu - príliš mäkký, penový matrac by mohol spôsobiť horšie dýchanie a zbytočné prepadanie sa bedrovej chrbtice.

Ak najčastejšie spíte na chrbte, je pre vás najvhodnejší zlatý stred, čiže stredne tvrdý matrac, ktorý z jednej strany udržuje chrbticu v správnej pozícii, ale zároveň poskytne pohodlnú podložku pre celé telo.

Vaše zvyky a zvyky patrnera

Pri výbere matraca je potrebné vziať do úvahy aj teplotné potreby a kvalitu spánku. Ak je vám v noci zima, dobrým riešením je pre vás penový alebo latexový matrac, ktorý príjemne priľne k telu a tým urdžuje telesné teplo. Ak je vám v noci zase často horúco, bude lepší pružinový matrac, ktorý zabezpečuje lepšie prúdenie vzduchu.

Ak sa pri spánku prevraciate z boka na bok, vyberte si matrac s jednou zónou tvrdosti, ktorá vám zaručí dobrú polohu tela v spánku v akejkoľvek polohe. Problém sa môže vyskytnúť v prípade, ak sa vaše zvyky a zvyky vášho partnera úplne rôznia. Je síce možné kúpiť dve rôzne matrace s individuálnymi vlastnosťami pre každého z vás, ale je potrebné počítať s tým, že v mieste jej spojenie bude rôzna tvrdosť spacej podložky. Toto riešenie je vhodné buď pre páry s rozdielnymi postavami a telesnou hmotnosťou, alebo v prípade špeciálnych zdravotných požiadaviek u niektorého z partnerov.

Pre páry preto odporúčame matrace, ktoré sa individuálne prispôsobujú pri tlaku. Môžu to byť matrace latexové, penové alebo termoelastické, ale vyhovujúce môžu byť tiež kapsové matrac s veľkou hustotou pružín na jeden štvorcový meter.

Spálne LUX

Ľahnite si

Ak si kupujete matrac v kamennej predajni, ľahnite si na každý matrac, o ktorom uvažujete, aspoň na 5 minút. Nikto nemá právo vám v tom zabrániť. Oblečte si preto pohodlné oblečenie a ľahko obúvateľné topánky. Pretáčajte sa z boka na bok a sledujte, ako sa matrac chová pri zmene polohy tela. Ak kupujete matrac na internete, dôkladne sa oboznámte s možnosťou vrátenia tovaru.

Nešetrite

Často si myslíme, že ak niečo nie je vidieť - a matrac patrí práve k takýmto veciam - nie je potrebné príliš míňať a je možné vybrať si v najnižšej cenovej kategórii. V prípade matraca tento prístup nie je vhodný. Samozrejme, že cenové rozdiely sú veľké a nie je zaručené, že najdrahší matrac bude aj najlepší, ale rozhodne neodporúčame šetriť za každú cenu. Matrac nám bude slúžiť niekoľko rokov a ak sa na tento nákup pozrieme zo širšej časovej perspektívy, kvalitný matrac nie je zas tak veľký výdavok.

Investujte do poťahu

Môže sa vám zdať, že poťah na matrac sú zbytočne vyhodené peniaze, ale ak ho predsa len kúpite, rýchlo sa presvedčíte, že sa táto kúpa vyplatila. Základnou funkciou poťahu je ochrana postele pred prípadným zašpinením, ale zároveň je bariérou pre prach vnikajúci do matraca, čo ocenia najmä alergici. Nakoľko samotný matrac nie je možné vyprať, kvalitný poťah prať môžeme a to aj na veľmi vysoké teploty.

Zároveň niektoré poťahy sú obohatené o vlákna, ktoré zaručujú teplotný komfort v každom ročnom období - v lete pomáhajú odvádzať nahromadené teplo, v zime zas udržiavať stálu teplotu. Dôležité je vyhnúť sa nákupu poťahov prešívaných vlnou (ide o väčšinu poťahov, pri ktorých je možné zmeniť tzv. Letnú a zimnú stranu), ktoré sa môžu vplyvom teploty zrážať alebo rozťahovať a znemožňovať dobré pranie.

Zoznámte sa s možnosťou výmeny alebo vrátenia tovaru

Dokonca aj v prípade, že ste výberu matraca venovali v obchode dostatok času, stále existuje riziko, že v domácich podmienkach sa ukáže ako nevyhovujúci. Práve z tohto dôvodu je dobré poznať možnosti výmeny alebo vrátenia tovaru v tom ktorom obchode. Niektoré obchody môžu odmietnuť prijať späť matrac s neštandartnými rozmermi, alebo požadovať poplatok za vrátenie alebo výmenu tovaru. Zistite si tiež, či predajca ponúka bezplatnú dopravu v prípade reklamácie alebo výmeny.

Internetový obchod Mebline ponúka široké spektrum pohodlných a ergonomických matracov typu Bonell alebo kapsové matraca typu Pocket. Všetky sú vyrobené vo vysoke kvalite a zaručujú komfortný odpočinok po dlhú dobu ich používania. Zoznámte sa s celou ponukou na stránke mebline.sk