Kategória: Tipy a triky

Ak môžeme veriť analýzam obchodov s nábytkom, potom odtieň wenge patrí medzi najčastejšie vyberanú farbu nábytku nakupovaného v európskych predajných sieťach. Nábytok v tomto prevedení preto nemôže chýbať ani v ponuke obchodu MEBLINE. Poradíme, ako ho môžete moderne a módne využiť.

Odtieň wenge už pred mnohými rokmi oslovil rad slovenských zákazníkov, aj keď štylisti interiérov už upozorňujú, že je čas na zmenu, pretože naše domácnosti sú už doslova plné nábytku vo farbe tmavej čokolády. Tmavé farby, oproti modernej a minimalistickej bielej, sa nám spájajú s tradíciou, teplom domova a bezpečím. Mimo to wenge dobre prepája béžovú a bielu farbu, ktoré sú často vyberané tými, ktorí preferujú konzervatívne riešenie interiéru. Je ale čas ísť ďalej.

Móda tmavého nábytku je už dávno preč. Dnes sa často používajú odvážne riešenia a prepájanie častí nielen rôznych farieb, ale aj rôznych štýlov. To neznamená, že by sme mali úplne opustiť nábytok v odtieni wenge, pretože dobre zvolený a spojený s vhodnými doplnkami stále dodáva interiéru teplo a klasickú eleganciu. Nižšie si predstavíme niekoľko inšpirácií a odporúčaní, ako efektívne aranžovať interiér s wenge v hlavnej úlohe. 

Aká farba stien sa hodí k nábytku wenge?

Farebné prevedenie wenge sa vyznačuje tmavými odtieňmi bronzu, preto na základe kontrastu je najjednoduchšie použiť svetlé odtiene stien. Takýto ineriér nebude pôsobiť stiesnene, ani keď použijeme ešte ďalšie tmavo bronzové elementy. Je pravda, že nie je najvhodnejšie použiť na stenu studenú bielu farbu, ale na pozadí teplých maslových odtieňov bude vyzerať veľmi elegantne a príjemne. Ak chceme dať interiéru moderný nádych, skombinujeme naopak wenge s iným nábytkom v bielej lesklej úprave.

HOUZZ

Ak nie sme fanúšikmi bielej, ale máme radi tónované farby, svetlé a pastelové, máme k dispozícii celý rad farieb (blankyt, levanduľa, mäta), ale predovšetkým béžová, odtieň kávy s mliekom a svetlo šedej. Pokiaľ ale chceme použiť decentnú, jemnú tapetu, tiež tým nič nepokazíme.

MEBLINE: Posuvná skriňa BETA 180 so zrkadlom wenge

Tmavé farebné prevedenie nábytku wenge vôbec nepotláča silné, energické farby. Wenge tvoria perfektné prepojenie s citrónovou, červenou alebo inou výraznou farbou. Musíme však vždy zachovať mieru - jedna výrazná stena dá interiéru dobrý akcent, ale ak budú všetky steny miestnosti ružové, efekt bude naopak utláčajúci a náš atraktívny kus nábytku naopak "zapadne" pod ťarchou výraznej farby.

HOUZZ

Nakoniec naozajstná bomba - nábytok v odtieni wenge sa hodí aj k stenám stavaným z červenej tehly alebo dekoračného kameňa, prípadne prevedené v teplých odtieňoch béžovej. Ak sa rozhodneme pre takéto riešenie, musíme ale pamätať na dovybavenie izby svetlými doplnkami. Výborné sú tiež dvojfarebné kusy nábytku, ktoré priamo prepája wenge a bielou farbu. Ak máme k dispozícii priestranný interiér, nemusíme sa báť spojiť wenge tiež s tmavou farbou stien - takéto spojenie môže vyzerať tiež veľmi štýlovo.

MEBLINE: Dvojfarebná posuvná skriňa LONDON 180 wenge / biely lesk

Aké doplnky sa hodia k nábytku v odtieni wenge?

Chladné farby nábytku wenge veľmi dobre sedia k svetlým doplnkom teplých farbách béžovej, lámané biele, špinavé ružové, alebo levanduľa, napríklad s mliečnym sklom alebo ľanovými textíliami. Wenge, biela a béžová - to je veľmi bezpečné spojenie, pri ktorom je veľmi ťažké spôsobiť nejaké dekoratívne faux pas.

Komoda LOGO 1 wenge s LED osvetlením

Ak vsadíme na silnejší farebný akcent, nie je nič jednoduchšie. Farba wenge je natoľko univerzálna, že sa dobre spája so všetkými doplnkami v iskrivých farbách. Ale aj tu by sme mali postupovať s rozumom. Vankúš, deka, alebo závesy, ale nie všetko naraz - lebo efekt bude v lepšom prípade nezaujímavý. K dispozícii máme širokú škálu farieb: koralovú, citrónovú, červenú, zafírovú, amarantovú, lazúrová a rad ďalších.

Viac nábytku v odtieni wenge nájdete na Mebline.sk