Kategória: Interiér

Konferenčný stolík je často posledným dielom v pomyselnej dekoračnej spleti a výber takého kusu, ktorý ideálne vyplní voľné miesto, nemusí byť vždy jednoduchý. Poradíme vám, na čo si dať pri jeho nákupe pozor.

Ak necháme nákup konferenčného stolíka na koniec - ako sa najčastejšie deje - musíme vziať do úvahy nielen jeho funkčnosť, ale tiež to, ako bude "sedieť" k ostatnému zariadeniu izby. Dokonca aj profesoinálni stylisti tvrdia, že ide o dosť ťažkú úlohu. Preto sa pozrime, ako musíme premýšľať, aby sme si ju trocha uľahčili.

K čomu bude stolík najčastejšie slúžiť?

Budete naň odkladať diaľkové ovládanie? Alebo nohy pri sledovaní televízie? Potrebujete dostatočné miesto na ukladanie rôznych vecí, alebo ďalšie miesto na sedenie? Budete na ňom hostiť návštevy? Inými slovami, hľadáte kus nábytku, ktorý bude plniť viac funkcií, alebo taký, ktorý len elegantne vyplní priestor v miestnosti?

HOUZZ

Koľko miesta v izbe máte?

Ideálna vzdialenosť medzi sedačkou a konferenčným stolíkom je okolo 45 cm - to je dostatočne blízko, aby bolo možné ľahko odložiť šálku alebo pohár, ale dosť ďaleko, aby bolo možné pohodlne sedieť a slobodne sa pohybovať. To nie je všetko. Stále zostáva otázka hlavného priechodu v miestnosti, ktorého šírka by mala byť aspoň 70 cm, a preto by práve taká mala byť vzdialenosť medzi vonkajším okrajom stola a napríklad komodou alebo televíznou skrinkou. Ak je miestnosť veľmi malá, vyberte úzky obdĺžnikový stôl. Ak máte veľký priestor, vyberte si taký nábytok, ktorý vizuálne vyplní priestor a nebude výrazne vyčnievať.

HOUZZ

Akú estetickú funkciu plní stôl?

Má byť konferenčný stolík stredom obývačky a vytvárať dojem? Alebo priniesť oživujúce farby do neutrálneho, trochu nevýrazného interiéru? Alebo má byť skôr nenápadný a nenarušovať farbu a štýl miestnosti? Konferenčné stolíky sú k dispozícii v širokej škále farieb, takže oživiť nimi miestnosť je hračkou. V prípade, že dekor vašej obývacej izby je úplne odlišný a ďalší "výrazný" kus nábytku by mohol narušiť interiér, perfektným riešením sú bezfarebné akrylové stoly - mimochodom, aktuálny módny hit.

MEBLINE

Bude stolík prenášaný alebo presúvaný?

Ak vaše sedačka plní zároveň funkciu postele a stolík bude pravidelne presúvaný, dajte pozor na to, aby bol čo najviac mobilný, dostatočne ľahký, aby sa dobre prenášal alebo posúval spolu s kobercom. Existuje samozrejme aj možnosť kúpy stolíka na kolieskach.

HOUZZ

Akú má výšku sedacia súprava?

Výška konferenčného stolíka je kľúčová - nemal by prevyšovať sedačku alebo kreslá a podľa všeobecných zvyklostí by sa jeho platňa mala nachádzať približne o 5 cm nižšie, než je sedacia plocha kresiel a sedačky. Vyšší stolík môžete kúpiť v prípade, že často prijímate hostí a chcete im uľahčiť časté dosahovanie šálky kávy, pohárika alebo tanierika.

HOUZZ

Aký máte rozpočet?

Chcete mať originálny kus nábytku, ale máte obmedzené prostriedky? Kto hovorí, že budete musieť kúpiť konferenčný stolík? V čase rastúcej popularity vlastnoručne vyrobeného nábytku sú internet a časopisy plné nezvyčajných inšpirácií a nápadov. Originálne stolíky z europaliet alebo prepraviek na ovocie? Je to jednoduché! Celková cena bude iste vášmu vrecku priateľská.

HOUZZ

Bude stolík vhodný pre deti?

Rodičia malých detí by mali zvážiť najmenej dve veci - bezpečnosť je tou prvou. Ak sa po dome s rýchlosťou svetla preháňa hyperaktívny dvojročný drobec, štvorcový stolík s ostrými rohmi nemusí byť tou najlepšou voľbou. Druhou vecou je samotný materiál, z ktorého je nábytok. Musíte počítať s tým, že na stole budú občas rozliate lepkavé nápoje, šálky s horúcim obsahom, a možno to bude priestor na váľanie plastelíny. Je vzácne drevo pre tento prípad určite správna voľba?

MEBLINE

V akom štýle je zariadená izba?

Ak chcete konferenčný stolík dokonale ladiaci s dizajnom obývacej izby, sú určité zásady, ktoré by sme mali zachovať. Drevo, najmä tmavé, je určené hlavne pre tradičné a formálne interiéry, teplý dub krásne dopĺňa rustikálnu miestnosť, a kombinácia skla a kovu je ideálna pre moderné miestnosti. Ak chcete dať vašejobývačke trochu romantiky, vyberte stôl štýlu vintage s jemne zakrivenými nohami. Na druhú stranu, priestrannú, minimalisticky vybavenú obývaciu izbu výborne doplní veľký a nízky konferenčný stolík s moderným dizajnom.

MEBLINE

Majte však na pamäti, že konferenčný stolík nemusí dokonale kopírovať štýl interiéru. Eklekticizmus, kombinujúci staré a moderné prvky, je stále veľmi obľúbeným smerom a môže urobiť výborný dojem, ak bude interiér mať tie správne proporcie. Ak máte kombinovať staré s novým, minimalistické s rustikálnym, musíte sa postarať o to, aby u týchto kombinácií nastala rovnováha. Krásna dubová polica nebude vyzerať dobre v modernom interiéri, ak ho nebude dopĺňať tiež napríklad štýlová knižnica a niekoľko doplnkov podobného štýlu.

V akom štýle je nábytok v bezprostrednej blízkosti stola?

Konštrukcia nábytku a dokonca aj doplnky v blízkosti konferenčného stolíka majú veľký význam pre rovnováhu a estetiku. Nábytok by si nemal navzájom konkurovať. Ak máte veľkú obývaciu izbu s koženou sedačkou, konferenčný stolík by mal byť o niečo jemnejší, asi nie drevený, ale taký, ktorý bude poskytovať veľkému nábytku priestor pre "dýchanie".

To isté platí aj pre sedačky s dominantnými farbami a krikľavými dekoračnými vankúšmi. Odporúčame vyhnúť sa situáciám, kedy všetok nábytok nadmerne priťahuje pozornosť. Na druhú stranu, ak má vaša pohovka jemné a neutrálne farby, môžete sa rozhodnúť pre masívnejší a výraznejší konferenčný stolík.

HOUZZ

Tradícia, alebo avantgarda?

Hľadáte bezpečné a tradičné riešenie? A čo vyskúšať niečo nové? Ak ste otvorení malým experimentom, skúste alternatívne konferenčné stolíky, ktoré ani stolíky vlastne nie sú. Skutočným hitom sú teraz napríklad drevené debny a staré kufre, ktoré vám okrem originálneho vzhľadu poskytnú veľa ďalšieho úložného priestoru.

HOUZZ