Kategória: Interiér

Takmer každý sníva o tom, aby ho zobudili ranné lúče slnka, aby niekedy priamo z postele cez okno spálne videl more, jazero, hory alebo aspoň niekoľko stromov. Realita je bohužiaľ často trochu iná ako sny. Čo však neznamená, že to musí byť horšie.


Ako nahradiť chýbajúce okná?

Na rozdiel od vzhľadu môže mať spálňa bez okna výhody. Najskôr zmizne problém so svetelným znečistením. Cez okná často vstupuje do spálne svetlo z lampášov, ktoré svietia celú noc, alebo mesačný svit, ktorý je pri splne výnimočne jasný. Tieto sú veľmi časté príčiny porúch spánku, ktoré rieši spálňa bez okna (aj keď to nie je jediné riešenie). V noci teda nie je na dohľad žiadny problém, ale keď príde ráno, tmavá spálňa bez prirodzeného svetla môže negatívne ovplyvniť vašu pohodu.

Ako sa tomu vyhnúť? V prvom rade použitím vhodne svetlej farby stien. Ak niekto neznáša bielu farbu, môže používať veľmi svetlé pastelové farby. Ďalším dôležitým prvkom je umelé osvetlenie. V spálni sa neodporúčajú veľké lustre a lampy so silnými odtieňmi svetla. Panelové žiarovky, z ktorých každá môže byť nasmerovaná iným smerom, budú dokonalým riešením. V ideálnom prípade bude pre každú stenu (ak sú štyri) svetlé farby alebo tapety dokonale odrážať a rozptýliť svetlo. Interiér bude svetlý a domáci sa nebudú cítiť ako na výsluchu. Podobnú úlohu môže hrať aj podlahová lampa s veľkým tienidlom z papiera alebo mliečneho skla umiestnená v rohu spálne. Výborne poslúžia žiarovky v teplých odtieňoch a nočné lampy. Zasklené dvere môžu hrať ďalšiu úlohu pri zabezpečení osvetlenia, ak prirodzené svetlo vychádza z chodby alebo susednej miestnosti.

Spálňa CALABRIA 13

Spálňový nábytok - čo s ním? Stojí za to venovať pozornosť tomu, aby jednotlivé diely neboli ťažké, masívne a tmavé. Jasné farby a ľahké štruktúry budú dobre fungovať. Takéto svetlé farby (biela, šedá, svetlé drevo) dávajú veľa možností farebným doplnkom (vankúše, tienidlá na lampy alebo rámy na fotografie).

Ako zväčšiť malú spálňu?

Ak je to možné, umiestnite šatníkovú skriňu na chodbu, nie do spálne. Získate potom veľa priestoru. V spálni nechajte zostať len malú komodu na spodnú bielizeň. Nábytok tohto typu s úzkou a vysokou štruktúrou bude ideálny pre malé interiéry. Malo by sa pamätať na to, že v malých miestnostiach sa musíte držať zásady: „Čím menej, tým lepšie“. Rovnaký princíp platí aj pre ozdobné predmety a drobnosti (rôzne figúrky, vázy, suveníry, plyšové zvieratá alebo nespočetné množstvo fotografií). Ich absencia robí spálňu ľahšou a priestrannejšou.

Spálňa DENVER 13

Spomínané farby stien a vhodné osvetlenie tiež spôsobujú, že spálňa sa zdá byť väčšia. Svetlé farby odrážajú svetlo a tmavé ho pohlcujú (interiér pôsobí útulnejšie, ale aj menšie). Apropo reflexia - zrkadlá tiež opticky zväčšia miestnosť. Hlavne nie na šírku, ale na výšku. Môžu to byť dvere do šatníka (šatníková skriňa Vera) alebo sklenená vložka integrovaná do jednej zo stien (horizontálne alebo vertikálne). Zrkadlo vytvorí hĺbku, vďaka ktorej bude spálňa pôsobiť priestrannejšie.

Spálňa VERA 1 dub monastery / čierna

Priestorovú hĺbku môžu vytvárať aj fotografie (kedysi nazývané fototapety) s vysoko kvalitnou tlačou a správne vybraným obrázkom. Celostenná fotografia je optimálnym riešením. Rôzne druhy ciest (v lese, parku, v horách, na pláž, cez pole levandule alebo tulipánov), krajiny z dlhej perspektívy (napríklad z okna mrakodrapu alebo vrcholu gréckeho ostrova) alebo architektonické prvky (kláštory alebo chodby) budú fungovať skvele.


Malá spálňa bez okna nie je taká strašná

Ako vidíte, nedostatok okna a malá veľkosť miestnosti ešte neznamená, že nemôžete vyčarovať svetlý priestor, pozitívnu a jedinečnú atmosféru vedúcu k pohode a efektívnemu odpočinku. Je potrebné pripomenúť, že nedostatok okna znamená aj obmedzenú cirkuláciu vzduchu. Bude potrebné primerané vetranie a pravidelné vetranie posteľnej bielizne na čerstvom vzduchu, ako aj kontrola vlhkosti vzduchu, ktorá je nevyhnutná pre správne dýchanie a zdravý spánok.

Prezrite si náš spálňový nábytok v internetovom obchode mebline