Kategória: Interiér

Keď naše dieťa vyrastá, z nemluvňaťa sa postupne mení na predškoláka plného energie, je potrebné mu pripraviť izbičku zodpovedajúcu jeho potrebám.

Predškolák sa rozhodne veľmi líši od niekoľkomesačného drobčeka. Viac ho zaujíma svet, má hromadu kreatívnych nápadov a je preplnený energiou. Preto je našou povinnosťou prispôsobiť mu interiér tak, aby sa mohol baviť, rozvíjať svoje schopnosti, ale tiež odpočívať po náročnom dni.

Pri plánovaní detskej izbičky pamätajme na to, aby sa v nej dieťa cítilo čo najlepšie. Ak napríklad drobec nemá rád zelenú farbu, dbajme na to, aby tejto farby mal vo svojej izbe čo najmenej. K výzdobe detskej izby je vhodné využiť obrázky, plagáty s obľúbenými hrdinami dieťaťa, kresby na stenách, vankúšiky a záclony s detskými motívmi, alebo izbičku možeme štylizovať v delikátnych pastelových farbách. Riaďme sa pri výbere podľa záujmov a temperamentu nášho dieťaťa.

Pri zariaďovaní detskej izby ju môžeme rozdeliť na niekoľko zón, zodpovedajúcich aktivitám dieťaťa.

Zóna pre spánok a odpočinok

Tu určite musíme umiestniť postieľku. Pravdepodobne to bude už druhá posteľ dieťaťa a musí byť teda väčšia, aby mohla slúžiť dieťaťu niekoľko rokov. Najlepšie veľkosť je 80x160, aj keď k dispozícii sú tiež 80x140. Pamätajme, že dieťa rýchlo rastie a 20 centimetrov môže byť časom veľký rozdiel.
Postieľky sú rôzne - môžeme kúpiť klasické drevené, tematické (napríklad v tvare auta alebo paláca), kovové s ozdobami, alebo posteľ na medziposchodí. Ak zariaďujeme izbu pre súrodencov, určite sa nám bude hodiť poschodová posteľ, alebo rozkladacia, ktorá sa skladá z dvoch častí.

V každom prípade musíme pamätať na bezpečie drobčeka počas jeho odpočinku. Pokiaľ bude postieľka stáť pri stene, musíme druhú stranu zabezpečiť zábranou, aby dieťa nespadlo počas spánku z postele. Ak si zakúpite posteľ na medziposchodí alebo poschodovú, dávajte pozor na spôsob výstupu na lôžko. Pre menšie deti sú bezpečnejšie schodíky, tie staršie určite zvládnu aj rebrík.

V menších interiéroch sú dobrým riešením postele so spodnými zásuvkami, vďaka ktorým ušetríme veľa miesta. Môžeme do nich uschovať lôžkoviny, deky, alebo menej používané hračky. V izbe nesmieme tiež zabudnúť na komodu alebo skriňu pre oblečenie nášho miláčika.

Zóna pre zábavu

Vystačí kúsok voľného koberca na podlahe, podložka alebo hracia deka. Ide o miesto, kde si dieťa môže rozložiť vláčik, postaviť dom pre bábiky, alebo poskladať kocky.
Deti majú často veľa hračiek a preto je dobré pripraviť vhodné miesto, kam ich môžeme uložiť. Potom bude v izbe poriadok a dieťa sa pri triedení predmetov naučí upratovať. Vystačia farebné krabice, skrinka, police alebo regál, kde sa zmestia všetky detské poklady.

Zóna pre prácu a učenie sa

Je to hlavne miesto, kde bude dieťa maľovať, kresliť, lepiť, alebo si modelovať z plastelíny. Vždy je dobré umiestniť do izby stolík s dvoma stoličkami - jednu pre dieťa a druhú pre rodičov alebo kamaráta, ktorý ho príde navštíviť.
V kútiku môže byť tiež klasická tabuľa a kriedy, edukačné kocky a čokoľvek, čo budete chcieť. Nezabudnite tiež na to, že v detskej izbe tiež musia mať svoje miesto knižky. Deti si veľmi rady prezerajú obrázky a milujú, ak im rodičia čítajú rozprávky a príbehy, preto rozhodne nesmie chýbať malá knižnica. Môže mať podobu jednej police v skrini, alebo môže byť úplne samostatná. Ako bude vyzerať záleží len na nás, dôležité je, aby si tu dieťa našlo presne tie knižky, ktoré ho zaujmú a potešia.

Fotky: pinterest.com