Kategória: Interiér

Jemne tlmené pastelové farby sú v interiéroch čoraz populárnejšie. Už sa s nimi nestretávame len v časopisoch o bývaní, ale aj v našich domácnostiach.

Jedná sa o trend, ktorý je nielen moderný, ale predovšetkým spôsobuje, že sa cítime v takýchto interiéroch príjemne. Pastelové farby sú používané v kuchyniach, spálňach, obývacích izbách aj detských izbách. Ideálne sa kombinujú s bielym nábytkom, plyšovými hračkami a detskými dekoráciami. Nejedná sa o ťažké odtiene a dodávajú interiérom sviežosť a ľahkosť. Uľahčujú zaspávanie, prinášajú radosť a pozitívnu energiu.

Ak sa rozhodneme vymaľovať steny pastelovými farbami, je vhodné zvoliť také dva odtiene, ktoré sa k sebe hodia. Dobre sa k sebe hodia napríklad spojenie šedej, béžovej a bielej.

V kamenných aj internetových obchodoch je možné dostať rad rôznych pastelových odtieňov.K najpopulárnejším patria napríklad púdrová ružová, Morela, mäta alebo blankyt. Nesmieme ale zabudnúť tiež na farby ako ľaliová, broskyňová, tyrkysová alebo žltá. Farby môžeme kúpiť buď hotové, alebo sa ich pokúsiť namiešať sami. Miešaním bielej farby so základnou farbou - napríklad modrú, zelenú alebo červenú získame jej pastelovú verziu. Môžeme tiež skúsiť vytvoriť viac sofistikované odtiene, ako je napríklad akvamarín (vznikne po zmiešaní zelenej, modrej a bielej farby).

Vyrobenými alebo zakúpenými farbami môžeme vymaľovať steny, natrieť nábytok alebo doplnky - ako napríklad rámčeky na obrázky alebo krabičky a šperkovnice. Ak vyberáme farby do detskej izby, musíme pamätať na bezpečnosť a postrážiť si, či farby spĺňajú všetky normy.

Farby nemôžu u dieťaťa vyvolávať podráždenie, ani na ne nesmie byť dieťa alergické. Preto je vhodné vybrať tie produkty, ktoré sú overené ako hypoalergénne.

Dokonale vyzerá tiež pastelový nábytok, alebo len samotné doplnky. Mätový vankúš, modrá písmená na stenách, ružové záclony, alebo marhuľové prikrývky. Vzhľadom k tomu, že pastelové farby sú v súčasnej dobe veľmi módne, ľahko ich zoženieme takmer v každom obchode s interiérovými doplnkami. Často stačí niekoľko prvkov v týchto teplých farbách, aby sa interiér zmenil takmer na nepoznanie.

Fotky: pinterest.com