Kategória: Interiér

Nízky nájom, útulnosť, malá plocha na upratovanie - malý byt má svoje jasné výhody  a môže ponúknuť pocit príjemného bezpečia a tepla domova... ak vieme, ako ho správne zariadiť.

Poradíme vám, čo urobiť pre to, aby vaše štyri steny boli praktické, štýlové a prípadne sa aj zdali o niečo väčšie, než sú v skutočnosti.

Niektorí sa rozhodujú pre kompaktný byt, pretože preferujú minimalistický štýl života. Iní zasa nemajú inú možnosť. Bez ohľadu na to, do akej skupiny patríte vy, určite vám záleží na komforte a priestore , ktorý vás nebude obmedzovať - čo sa v prípade malých bytov ukazuje ako veľká výzva.

Malá metráž bývania je praktická a útulná, ale bohužiaľ má tiež isté obmedzenia. Malé izby musia pojať všetok potrebný nábytok, príslušenstvo a rokmi nahromadené osobné veci. Ak to urobíme bez rozmýšľania, bude naša bývanie chaotické, nevzdušné a nekomfortné.

Našťastie je niekoľko možností, ktoré môžeme urobiť pre to, aby aj malé byty mali svoju ľahkosť a zároveň boli štýlové a praktické. Tu je teda niekoľko zásad, vďaka ktorým sa aj v malom byte dá žiť pohodlne, prakticky a pekne.

HOUZZ

Stavte na minimalizmus

Imponujúca zbierka historických váz a galéria obrazov v barokových rámoch je určite dôvod k obdivu, ale ak nemáme dostatočne veľké priestory, je lepšie ovládnuť svoj sklon vystavovať na viditeľné miesta každú pamiatku alebo fotografie z dovoleniek za posledných desať rokov.

Snažte sa preto udržiavať čo najväčší poriadok, neklaďte zbytočne veľa vecí na kuchynskú linku a nepodliehajte presvedčeniu, že prázdna stena je vždy škaredá. Uschovajte predmety, ktoré nepoužívate každý deň a ak sa naozaj nemôžete zaobísť bez svojich niekoľkých obľúbených drobností, skúste ich poskladať podľa farby, aby vznikla farebná súhra.

Nech je svetlo

Tmavé farby opticky zmenšujú interiér, preto vyberajte svetlé farby, či už ide o steny, alebo nábytok. Farebná jednoliatosť má výrazný vplyv na celkový vzhľad interiéru, zvlášť pokiaľ ide o byt typu štúdio, kde jedna miestnosť plní hneď niekoľko funkcií.

Hoci najlepšie sa tu hodia svetlé, alebo dokonca monochromatické farby, neznamená to, že si nemôžeme aj v tomto priestore dovoliť kontrasty. Zaujímavým trikom, vďaka ktorému sa izba zdá väčšia, je zladenie bieleho nábytku s o niečo tmavšou farbou steny, napríklad svetlo béžovou alebo studeným blankytom.

HOUZZ

Moderná priehľadnosť

Aj nábytok malých rozmerov môže spôsobiť, že sa izba zdá tesná a nepohodlná, ale to ešte neznamená, že musíte ísť ešte ďalej v minimalistickom zariaďovaní. Výborným riešením je nábytok vyrobený zo skla, alebo priehľadného umelého materiálu. Akrylové stoličky, stolíky i stoly sú už nejakú dobu hitom - vďaka nim je možné zariadiť byt a zároveň zachovať jeho vzdušnosť a svetlosť. Jednoducho sa spojí so svojím okolím a okrem svojej "neviditeľnosti" robia skvelý dojem.

HOUZZ

Kľúčové slovo: mnohofunkčnosť

Viacfunkčný nábytok je dobrým riešením pre tých, ktorí zariaďujú malé priestory. Rozkladací odpočinkový priestor sa v okamihu zmení na posteľ, kuchynský ostrovček na pracovnú plochu, bar, alebo písací stôl. Vďaka posteli s úschovným priestorom na posteľnú bielizeň nebudeme potrebovať ďalšiu komodu a veľký otvárací taburet pojme nielen časopisy, DVD, ale v prípade potreby poslúži ako dodatkové miesto na sedenie.

Skladajte a rozkladajte

Ak bývate sám / sama, určite každý deň nepotrebujete veľký stôl a celú sadu stoličiek. Zvážte preto menšie stolík s rozkladacou doskou, ktorý sa v prípade potreby môže zmeniť na plnohodnotný stôl. Nezdajú sa Vám skladacie stoličky? Nemusíte sa ich báť, moderné modely zaujmú nielen svojou farebnosťou a dizajnom, ale aj praktickosťou.

Dekoratérska "rozkoš"

Ak zariaďujete mimoriadne malú obývačku alebo spálňu, vyhnite sa masívnemu nábytku a nábytku, ktorý zaberá veľkú podlahovú plochu. Vyberte radšej jemnejšie pohovku alebo komodu s viditeľnými nohami - i len malé nadvihnutie nábytku spôsobí, že celý interiér bude pôsobiť ľahšie a svetlo bude môcť slobodne preniknúť aj pod nábytok.

Ideálnym nápadom sú tiež tzv. plávajúce police s ukrytými úchytmi a podperami. Namiesto obrovských, ťažkých regálov alebo knižníc, použite radšej zostavu estetických poličiek, ktoré poskytnú dostatok miesta a zároveň nezaberajú zbytočne veľa priestoru v interiéri.

HOUZZ

Základom je výška

Konštrukcia siahajúca takmer až k stropu je nielen moderné, ale predovšetkým veľmi praktické riešenie, ktoré sa hodí do každého interiéru. Aby sme sa v malom byte vyhli zbytočnému chaosu, musíme čo najviac vecí schovať z dosahu zraku. Aby sme to mohli urobiť, potrebujeme dosť miesta pre uskladnenie, čo môže byť zložité. Práve preto je možným riešením vysoká konštrukcia regálu alebo skrine, vďaka ktorému využijeme každý centimeter steny a navyše interiér sa zdá opticky vyšší.

HOUZZ

Zrkadlo, povedz mi ...

Čo urobiť, aby sa stala izbu raz tak veľkou? Skúste vytvoriť jejkópiu! Vysoké zrkadlá zaberajúce veľkú časť steny sú jedným z najefektívnejších spôsobov optického zväčšenia interiéru, ale pomôžu tiež sklenené dvierka alebo dvierka so zrkadlom na nábytku.

Zrkadlá a sklenené povrchy odrážajú umelé aj prírodné svetlo, vďaka čomu rozjasňujú vnútro, ktoré potom pôsobí väčšie. Kam zavesiť zrkadlo, aby bol efekt čo najlepší? Najlepšie za umelý zdroj svetla (napr. za visiace lampu alebo svietnik), alebo oproti oknu.

MEBLINE