Kategória: Interiér

Umiestnenie nábytku v obývacej izbe môže byť v niektorých prípadoch problematické, napríklad keď máme malú plochu bytu alebo miestnosť má netypické tvary. V tomto článku vám poradíme, ako optimálne prispôsobiť nábytok dispozícii interiéru. Pozývame vás na čítanie!

Všeobecné pokyny

Na začiatku sa zameriame na všeobecné usporiadacie tipy, ktoré fungujú v každej situácii.

Obývačka by mala byť predovšetkým útulná a pohodlná pre všetkých členov domácnosti. Je to miesto na oddych celej rodiny. Tu hostíme priateľov, jeme, niekedy aj pracujeme a spíme, preto by obývačka mala byť zariadená tak, aby na 100% plnila svoje funkcie.

Venujte pozornosť farebnosti nábytku, doplnkov, ako aj obkladov stien a podláh. V malých miestnostiach sa najlepšie hodia svetlé farby prelamované lesklým kovom, prírodným drevom alebo sklom. Oživením interiéru môže byť vzorovaná tapeta na jednej zo stien, pri ktorej zariadime napríklad jedálenský kút alebo relaxačnú zónu s pohodlným kreslom a knižnicou.

V malej obývačke sa vyhnite nadmernému množstvu vybavenia, ktoré by preťažilo celok a narušilo proporcie interiéru. Stavte na jednoduchý dizajn prelamovaný silnejším farebným akcentom, originálnym tvarom alebo netypickým spojením materiálov.

Pri zariaďovaní viacerých funkčných zón v jednom otvorenom priestore pamätajte na komunikačné trasy. Neumiestňujte nábytok príliš blízko seba. Takto sa vyhnete efektu preplnenia obývačky a dodáte jej ľahkosť.

Na symbolické oddelenie odpočinkovej zóny od jedálne alebo kuchynského kúta sa výborne hodí rohová pohovka, ktorú môžete umiestniť do centrálneho bodu priestoru. Hneď za ňou, medzi televíznou zónou a kuchyňou, môžete zariadiť jedáleň. Stôl postavte do stredu miestnosti alebo ho prisuňte k stene.

V modernom bytovom stavebníctve je dispozičné riešenie obývačky veľmi často podobné. V projekte je otvorená alebo polootvorená kuchyňa (niekedy s ostrovčekom), za ňou miesto na stôl so stoličkami a na opačnej strane mediálna stena s priestorom na pohovku, kreslá, konferenčný stolík a TV skrinku.

Na malej ploche sa výborne osvedčia multifunkčné nábytky, napríklad pohovka s funkciou spania (ideálna, ak nemáme samostatnú spálňu), konferenčný stolík s úložným priestorom (policou, zásuvkou, skrinkou pod doskou) alebo elegantná konzola plniaca funkciu písacieho stola alebo toaletného stolíka.

Ako umiestniť pohovku v malej obývačke?

V internetovom obchode Mebline.sk nájdete široký výber štýlových pohoviek a rohových sedačiek malých rozmerov, ktoré nezaberú veľa miesta v miestnosti. Jedným z návrhov je prispôsobivý rohový gauč ELLA s vankúšmi v súprave. Nábytok je potiahnutý vysokokvalitnou látkou odolnou voči oderu a poškodeniu. Elegantný dizajn sa hodí do moderného aj klasického interiéru. Zadná časť nábytku je potiahnutá látkou, takže ho môžete umiestniť kdekoľvek v obývačke, napríklad do stredu miestnosti, čím vytvoríte pohodlný a útulný kút na oddych.

Rohová sedačka ELLA lincoln 86 pravá

Milovníkom moderného dizajnu odporúčame tiež krásnu rohovú pohovku SWAN od firmy Wajnert. Tento model má navyše funkciu spania a úložný priestor na posteľnú bielizeň, takže sa hodí aj ako posteľ. Okrem toho je pohovka vybavená nastaviteľnými opierkami hlavy.

V malej obývačke sa tiež osvedčí štýlová pohovka umiestnená oproti mediálnej stene alebo oknu terasy, odkiaľ sa rozprestiera výhľad na okolie. Vedľa alebo pred pohovkou môžete umiestniť malý konferenčný stolík, napríklad model EPSILON D s okrúhlymi doskami v farbe duba, postavenými na čiernom kovovom ráme. Tento typ konferenčných stolíkov je skvelý na malú plochu. Výborne sa hodí napríklad ako pomocný stolík pri kresle v čitateľskom kúte.

Konferenčný stolík EPSILON D dub artisan

Nábytok do jedálenského kúta v obývacej izbe

Jedálenský kút môžeme v otvorenom priestore oddeliť pomocou nábytku (napríklad rohovej pohovky umiestnenej chrbtom k stolu so stoličkami) alebo ľahkej priečky (zaujímavou alternatívou k deliacej stene je otvorená polica, napríklad model KARL 2 v farbe duba sonoma). Stôl so stoličkami môžete umiestniť do stredu miestnosti alebo k jednej zo stien. Ideálne je vybrať model s rozkladacou doskou.

Rozšíriteľný regál KARL 2 dub sonoma

Jednou z našich ponúk je súprava OSLO7 so šiestimi stoličkami MILANO1 vybavenými mäkkými sedadlami potiahnutými kvalitným materiálom. Doska po rozložení má rozmery 80x140 cm. Celá súprava je vyrobená z pevného bukového dreva a povrchovo upravená vodným lakom (farba – na výber).

Pamätajte, že je potrebné zachovať odstupy medzi stolom a stenou a stoličkami. Ak je obývačka malá, je lepšie rozhodnúť sa pre menší stôl alebo model s okrúhlou doskou, pri ktorom sa hostia pohodlne usadia (napríklad model POLI s rozmermi 100x100/130 cm).

Stôl POLI 1 100x100/130 biely MDF

Nábytok na uskladnenie v obývacej izbe

Aj v najmenšej obývačke sa hodí nejaký úložný priestor. Poskytnú ho systémové nábytky alebo štýlové obývacie steny, ktoré môžete umiestniť do ľubovoľnej konfigurácie. Ak je interiér úzky a dlhý, vyhýbajte sa umiestňovaniu nábytku pozdĺž dlhšej steny. Je oveľa lepšie rozmiestniť komodu, policu alebo vitrínu v rôznych častiach miestnosti. Kratšia stena môže plniť funkciu mediálnej steny. Umiestnite na ňu komodu pod televízor a oproti nej pohovku a konferenčný stolík. Hodí sa aj elegantný puf alebo kreslo s podnožkou.

Na stránke nášho e-shopu nájdete moderné TV komody v rôznych štýloch, veľkostiach a farbách. Príkladom môže byť model ABETO s čiernymi čelami s vysokým leskom zdobenými frézovaním. Vnútri je veľa miesta na drobnosti, dokumenty, zbierku diskov atď.

Komoda RTV BETO 200 čierna

Za pozornosť stojí aj TV komoda VASINA v štýle retro a vintage. Krásna farba brandy castello je kombinovaná s čiernymi prvkami (nohy a úchytky). V kolekcii VASINA nájdete priestranné komody so zásuvkami, konferenčný stolík s policou pod doskou, police, vitríny a mnoho ďalšieho. Celok je vyrobený z kvalitnej nábytkovej dosky odolnej voči mechanickému poškodeniu.

Komoda RTV VASINA VS07 brandy castello

Milovníkom loftového a industriálneho štýlu odporúčame modernú obývaciu stenu BORA v odtieni svetlého betónu. Jednotlivé moduly zo súpravy môžete namontovať do ľubovoľnej konfigurácie. Vitríny vybavené úsporným LED osvetlením vnesú do interiéru útulnú atmosféru priaznivú na oddych.

Obývacia stena BORA 10 betón svetlý

Máte radi drevo a prírodné materiály? V obývačke spojenej s jedálňou budú skvelo vyzerať nábytky z kolekcie TEVORA. Presklenú vitrínu môžete umiestniť na hranicu jedálenského kúta a zóny na oddych, pričom si zachováte jednotnosť estetiky. TEVORA osloví ľudí, ktorí si cenia klasiku s nádychom modernosti.

Jedálenský set TEVORA 2 zelený / dub lefkas

Funkčné doplnky do obývačky

Pri plánovaní usporiadania nábytku v obývačke je potrebné pamätať na zachovanie proporcií miestnosti (v malom interiéri sa vyhýbajme masívnemu nábytku). Dizajn odľahčíme výberom štýlových, polopriehľadných doplnkov, napríklad stola so sklenenou doskou, presklenej vitríny s LED osvetlením, skrinky so zrkadlovými alebo lesklými čelami.

Na podlahu v oddychovom kúte položte mäkký koberec. Postarajte sa tiež o vhodné osvetlenie, vrátane bodových svetiel, ktoré vytvoria príjemnú atmosféru. Praktickou ozdobou obývačky bude tiež puf, ktorý môžete umiestniť do oddychovej zóny, pri krbe alebo v blízkosti pohodlného kresla. Príkladom je elegantný model BREGI, dostupný v niekoľkých farbách. V tejto kolekcii nájdete aj moderné pohovky a rohové sedačky s funkciou spania. Nadčasový dizajn nábytku zaručuje, že sa bude hodiť takmer k akémukoľvek typu interiéru.

Taburetka BERGI tiffany 10

Pozývame vás, aby ste sa oboznámili s celou ponukou nábytkového obchodu Mebline.sk!